Geschreven door Stichting Burnout op 11 februari 2020 in blog Nederlands

Soms kunnen werkgever en bedrijfsarts je proberen weg te schuiven, met burnout, zonder de burnout te erkennen. Je krijgt dan geen rust, geen ziekteverlof, er wordt op je ingepraat en je raakt steeds dieper in de burnout.

Er wordt dan NIET ‘de juiste weg bewandeld’ die hier wordt beschreven: https://burnout.nl/blog-van-stichting-burnout/de-juiste-weg-bij-burnout-vermoedens/.

Wat te doen?

  1. Voer de burn-outtests uit die worden vermeld in de NVAB-burnoutrichtlijn: https://nvab-online.nl/sites/default/files/bestanden-webpaginas/MDRL_Overspanning-Burnout.pdf Normaal moet de bedrijfsarts ze nemen, maar als hij weigert: doe de tests met Stichting Burnout
  2. Ga bij voorkeur (als de tests op burn-out wijzen) ook achter een schriftelijke burn-outdiagnose aan: https://burnout.nl/bedrijfsarts-erkent-burn-out-niet/hoe-een-burnout-diagnose-op-schrift-te-krijgen/
  3. Neem ziekteverlof, je wordt ondersteund door testen en schriftelijke diagnose. Stuur testresultaten en diagnose naar werkgever. Vraag de werkgever of hij wil dat u die documenten ook naar UWV stuurt.
  4. Mocht werkgever moeilijk gaan doen: huur een advocaat in en overhandig een burn-outdiagnose (advocaat arbeidsrecht reintegratie, liefst ‘op toevoeging’)
  5. Laat een burnout-specialist, zoals Stichting Burnout, een coachingplan voor burn-outherstel maken en overhandigen aan de werkgever. Werkgever moet betalen.
  6. Als werkgever ontwijkt, a) vraag uw advocaat om e.e.a. af te dwingen b) schrijf UWV, afdeling ziektewet (post ziekteafdeling) postbus 57015 1040 CT Amsterdam aan en leg uit dat dat uw werkgever burn-out weigert, weigert te testen van NVAB-burnout-richtlijn en weigert te betalen voor herstel (diagnose en burnout-herstelplan als bijlagen bijvoegen)
  7. Duw met uw advocaat EN UWV voor ziekteverlof, burn-out herstelcoaching betaald door de werkgever … en, als u niet denkt dat er een toekomst voor de lange termijn is: vraag om ‘tweede spoor’ met outplacement naar keuze na burn-out herstel.

U kunt ook nog altijd kiezen voor een vaststellingsovereenkomst, maar dan een hoge, waarmee u eigen ww en burnouthersteltraject bij Stichting Burnout kunt betalen: lees https://burnout.nl/blog-van-stichting-burnout/vaststellingsovereenkomst-bij-burn-out-of-wet-verbetering-poortwachter/