Geschreven door Stichting Burnout op 10 september 2019 in Behandeling Nederlands

Zoals bekend heeft de GZ/GGZ een zeer nauwe blik: het moet in het boek DSM staan, uitgave van Amerikaanse psychiaters, ‘anders bestaat het niet’. Vele niet psychiatrische ziekten worden dus met opzet totaal genegeerd.

Over burnout is heel veel geschreven in de wetenschap, zie Google Scholar – http://scholar.google.com. Maar om zelf geld te verdienen deinst de GGZ nergens voor terug – zoals burnouters behandelen alsof ze depressie zouden hebben.

Ziehier het zorgelijke relaas van een moeder over haar 26-jarige zoon:

‘Als moeder worstel ik met het gegeven dat mijn zoon momenteel opgenomen binnen de ggz en aan de anti-depressiva, wordt geactiveerd om terug te keren naar huis, wat averechts werkt omdat zijn “burn-out” onvoldoende erkenning krijgt en opname dagelijks veel geld kost. Het trietste is dat mijn zoon (26 jaar en burn-out na zijn hbo-studie)  amper kan douchen/scheren e.d. en niet voor zichzelf kan zorgen. Alles is teveel. Hij kan ook niet in huis terecht bij zijn vader of bij mij (i.v.m. eigen ziekte en bewaken van mijn eigen grenzen). Mijn grootste bezorgdheid op dit moment is: waar kan hij terecht voor verzorging/opname zodat hij aan herstel kan toekomen?’

Stichting Burnout is er voor haar, haar zoon en alle burnout behandelingen, geheel volgens de multidisciplinaire burnoutrichtlijn (NHG, Lesa, NVAB, NCVB)