Geschreven door Stichting Burnout op 13 december 2019 in blog Nederlands

De nodige werkgevers zijn bij burnout bang dat het ‘nooit meer geneest’, in die zin: dat het ‘ziek uit dienst’ wordt waarna bezava geldt. (samenvatting van wat bezava inhoudt: http://bezava.com/docs/Modernisering-Ziektewet/Bezava-samenvatting-HR-praktijkjan2014.pdf ). Daarom wordt burnout graag ontkent, en probeert men de zieke medewerker ‘ziek terug in de maatschappij te gooien’ via een vso, vast-stellings-overeenkomst. De wetgever heeft dit voorzien en daarom vso bij ziekte verboden.

Nu is het in bepaalde gevallen toch mogelijk een vso te tekenen, en daarna WW recht te ontvangen. Daarvoor is het zaak een vso voor de ondertekening te laten toetsen bij een advocatenbureau of het UWV zelf (google op ‘WW recht vaststellingsovereenkomst’ en je vindt diverse partijen die een check aanbieden). Indien er risico bestaat dat je geen WW krijgt, dan heb je datzelfde risico ook geen WIA/IVA te krijgen, en moet je er dus rekening mee houden dat je die hele periode van WW/WIA jezelf moet onderhouden. Dat kan in de tonnen lopen. Hou daar rekening mee als je een vso afspreekt. Ook kun je vanuit het vso bedrag denken: ‘Daaruit kan ik zelf een burnoutherstelinterventie betalen’. Ook dat is een hele goede gedachte. Winnock waarschuwt dat bezava kosten voor een werkgever al snel gemiddeld 282.500 euro kunnen bedragen: https://www.winnock.nl/bezava-hier-moet-als-werkgever-op-letten/

Behalve het bedrag dat u eist, is ook van belang dat er
– geen geheimhoudingsverplichting in zit
– geen contactverbod met collega’s in zit
– dat u wel WW recht behoudt.

Er heerst in NL contractvrijheid, de vso, vaststellingsovereenkomst, is een truc van werkgever om de wet te ontduiken (Wet Verbetering Poortwachter), dus u mag best brutaal zijn (burnout-ers hebben vaak een gebrek aan assertiviteit). U hebt ‘contractvrijheid’, dus u kunt zelf exact aangeven wat wel en niet in de vso moet staan, en anders is het voor werkgever ‘take it or leave it – dan maar geen wetsontduiking voor u, maar Wet Verbetering Poortwachter!’

Als je geen vso wilt, of het vso bedrag te laag vindt, kun je de werkgever antwoorden: ‘Nee, ik wil niet een vso bij ziekte, dat is verboden, ik wil gewoon Wet Verbetering Poortwachter volgen. Burnoutherstel door mij te kiezen en door u te betalen, en als u mij na beterschap nog steeds weg wilt hebben: outplacement door mij te kiezen en door u te betalen’.

Om deze wens kracht bij te zetten kun je een burnout diagnose op schrift laten zetten – https://burnout.nl/bedrijfsarts-erkent-burn-out-niet/hoe-een-burnout-diagnose-op-schrift-te-krijgen/ – en die diagnose aan werkgever mailen, met toestemming om die in de file te houden. Je kunt ook de diagnose aan het UWV sturen, afdeling ziektewet, Postbus 57015 1040 CT Amsterdam en schrijven: ‘Werkgever probeert mij er met vso uit te werken, maar ik ben ziek, zie bijlage 1=diagnose, en ik hamer er bij werkgever op Wet Verbetering Poortwachter te volgen’. Je kunt vervolgens een vrijblijvend oriënterend gesprek hebben bij Stichting Burnout over burnoutherstel, en dan als het klikt een burnoutherstelplan bij werkgever indienen met het verzoek het herstel te betalen. Mocht werkgever niet willen, dan vraag je weer steun bij het UWV.

Bij ziekte de weg van ‘Wet Verbetering Poortwachter’ volgen is de bedoeling van de wetgever en ook de veiligste weg. Bij een vso moet je genoeg geld krijgen dat je zeker weet jaren zelf je WW of WIA te kunnen bekostigen, evenals het zelf betalen van je burnout herstelinterventie.

Nuttige mail aan werkgever tijdens vso onderhandeling:

‘Geachte werkgever,

De keuze is niet: vso tekenen of ‘reintegreren’, de keuze is: vso (verboden bij ziekte) of Wet Verbetering Poortwachter volgen. Met: probleemanalyse, plan van aanpak waarover we overeenstemming moeten hebben, en externe burnoutherstelinterventie door mij te kiezen en door u te betalen – https://www.arbeidsrechter.nl/aansprakelijkheid-schade-werknemer-werkgever-ongeluk

Ik ben momenteel bezig om mijn burnout door psycholoog/arts op schrift te laten stellen en aan het UWV te sturen.

Ik wil dit proces van ‘burnoutdiagnose op schrift krijgen en aan UWV sturen’ even afwachten voordat ik een vso besluit neem.

De burnoutrichtlijn inclusief tests moet ook worden gevolgd, en dat heeft uw bedrijfsarts stelselmatig geweigerd (plicht om zich aan een professionele standaard te houden, art 7:453 BW).

Met vriendelijke groet,

werknemer’