Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

Second Opinion bedrijfsarts (of: psycholoog i.p.v. bedrijfsarts?)

Second opinion bedrijfsarts

Second opinion bedrijfsarts?

‘Leuk verzonnen door Min. Asscher, maar werkt niet’

Dat is de reactie van iedereen die de praktijk kent, want de hoogste regel van een arts is: zijn vakgenoten dekken. Dus een arts zal altijd een andere arts dekken, nooit openlijk afvallen, ook al doet dit de waarheid geweld aan.

Er zijn dus nauwelijks bedrijfsartsen die de richtlijn burnout hanteren inclusief diagnostische tests – wij kunnen u wel de volgende twee adressen noemen:

  1. de landelijke expertisebalie. Schrijf ze wel aan met het uitdrukkelijke verzoek de NVAB richtlijn en tests voor burnout bij u uit te voeren en verslag te doen (en zelf betalen), dan hebt u nog kans op een AFWIJKENDE (dat wil gewoonlijk zeggen: burnout bevestigende) diagnose. Kosten: 800-1000 euro, door uzelf te betalen.
  2.  Atrium Gezondheidscenter te Badhoevedorp.De kosten zijn 840 euro exclusief BTW en moet vooraf worden betaald. De bedrijfsarts zal dan de NVAB richtlijn aanhouden inclusief daarin genoemde tests. Facturatie voor het onderzoek verloopt via Bedrijfsarts Management B.V.; het telefoonnummer is 088-2460402 en email adres contact@everybodygroep.nl. Stichting Burnout is bij dergelijke onderzoeken geen partij, wij vermelden deze mogelijkheid op de site, maar afspraken, facturatie, betaling en oplevering rapport moeten lopen tussen cliënt en genoemde BV. Wel blijft Stichting Burnout graag op de hoogte van de tevredenheid van klanten, dus stuur graag een mail naar info@burnout.nl nadat je alles hebt afgerond wat je vond van het proces en het eindresultaat. Bij voorbaat dank voor deze feedback!

Second opinion psycholoog, of huisarts

Die diagnose telt die:
– door een deskundig iemand is gemaakt
– goed aansluit bij richtlijnen en tests
– naar wetenschap verwijst
– intern zeer goed onderbouwd is.

In veel gevallen zal een arts niet weten dat er een richtlijn burn out bestaat: download MDRL-richtlijn-Overspanning-Burnout-burn-out deze daarom, en neem hem mee op gesprek.

Bij gebrek aan een diagnose van een arts kunt u, zeker voor psychische zaken, uiteraard een diagnose vragen aan een psycholoog. Voor burnout = context gebonden, arbeidscontext – is een in burnout gespecialiseerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog zeer geschikt. Indien goed geschreven winnen diens diagnoses voor een rechtbank het gemakkelijk van een diagnose van een arts die ‘rammelt’ (qua interne consistentie, onderbouwing, naleving tests en richtlijnen etc). ‘Rechters zijn niet gek’. Diagnose
door een psycholoog: https://burnout.nl/hoe-een-burnout-diagnose-op-schrift-te-krijgen/

Wilt u TOCH een arts? Mail dan info@burnoutdiagnose.nl

U kunt ook een diagnose vragen aan uw huisarts. Het nadeel van huisartsen is dat ze niet graag schrijven, dus u zult zelden meer los krijgen dan een woord als ‘burnout’ op een receptenbriefje, maar ook dat is wat waard.

En erg geldt, voor al deze artsen en psychologen dat zij bij burnoutklachten de richtlijn voor burnout moeten volgen incl. diagnostische tests 4DKL SCL 90 en Ubos (zoals (uiteraard) Stichting Burnout dat ook doet).

De mening van een arbo-arts NIET bedrijfsarts/psycholoog/huisarts zal het minste tellen: een arboarts is immers een ‘basisarts’ – 4 jaar geneeskunde, met co-schappen maar zonder specialisatie. Gezien de enorme nadruk van een studie geneeskund op anatomie zal een gemiddeld arbo-arts erg weinig van psychische klachten weten (en er vaak ook niet in geinteresseerd zijn, wat het ontkennen waar vergemakkelijkt, vaak op het niveau: ‘U hebt 2 armen en 2 benen, dus medisch is met u niets aan de hand’ (vaak gehoorde uitspraak van arboartsen, zonder schaamte overigens).

Wel integere bedrijfsartsen voor second opinion?

Helaas zijn er medio anno 2016 weinig bedrijfsartsen of arboartsen meer (op de 2000!) die NVAB- lesa richtlijnen (klik) inclusief bijbehorende tests willen volgen. http://expertisebalie.nl kan een goed adres zijn.

Dit is voor de doelgroep ‘zieke werknemers’ erg triest, aangezien ze aan een zekere ‘willekeur’ zijn uitgeleverd.

Het beste is om met ons de tests te maken, horende bij de NVAB richtlijn burnout, en als daar burnout uit komt, een diagnose op te stellen, volledig onderbouwd, en die te bespreken met de werkgever. Een bedrijfsarts die geen richtlijnen volgt is medisch nalatig en kunt u gerust overslaan. Tref rechtstreeks een ‘deal’ met werkgever, en met ‘deal’ wordt bedoeld: een door u geschreven plan van aanpak, met externe burnoutherstelhulp die u aanspreekt, waar werkgever mee akkoord gaat.

Bij een face to face gesprek gewoon vragen of de werkgever u weg wil hebben: let dan op het gezicht van de tegenpartij. Als die u weg wil hebben, kunt u beter jaren van verdere ellende voorkomen en akkoord gaan met reintegratie tweede spoor: burnoutherstel en vervolgens outplacement. (Reden: een werkgever die u weg wil hebben krijgt u toch wel wel: lage beoordelingen geven, overplaatsen, een conflict creëren etc.).

Gouden tip: maak eigen Plan van Aanpak als werknemer volgens dit format! blanco blanco-PLAN-VAN-AANPAK-nieuw-gemaakt-in-Word – ingevuld – ingevuld-vb-Coenen-fictieve-naam-alle-data-fictief-PLAN-VAN-AANPAKdocx

… dat is ook de bedoeling volgens Poortwachter.

Psycholoog voor second opinion

Voor een second opinion burnout kan het makkelijker zijn een psycholoog te vinden. De diagnose van een psycholoog is evenveel
waar, en zelfs meer waar als men de richtlijn volgt, met tests, en alles goed onderbouwt. Hier is een link met contactgegevens
van psychologen die een burnout diagnose op schrift kunnen zetten (als tests en anamnese dit uitwijzen): https://burnout.nl/hoe-een-burnout-diagnose-op-schrift-te-krijgen/