Ziek melden en wel of niet op werk verschijnen
Dit is een zelfhulp pagina. Stichting Burnout geeft geen los juridisch advies. Zeker als u uw recht wilt halen: schakel een advocaat in! Stichting Burnout is er voor Burnout Herstel – mail voor een vrijblijvend oriënterend gesprek over burnoutherstel info@burnout.nl met vermelding plaatsnaam en telefoonnummer. Kijk vooral ook op: https://burnout.nl/behandeling-burn-out/ en https://burnout.nl/behandeling-burn-out/burn-out-herstel-programmas/
Omdat overheidsinformatie op het punt van ziek melden en ziek blijven/weg blijven van het werk ontbreekt, doen wij dat maar. Wij hebben juridisch e.e.a. uitgezocht; als dit stukje uw vraag nog niet beantwoord, zoek dan een advocaat op toevoeging: https://www.rechtsbijstand.nl/over-mediation-en-rechtsbijstand/hoeveel-moet-ik-zelf-betalen/inkomensnormen
Het is de WERKGEVER die beslist of u op uw werk moet verschijnen. Wat dat betreft is Nederland heel ouderwets, er is geen arts of psycholoog die er tussen kan komen. Om dit punt even krachtig duidelijk te maken: zelfs als u meent dat op het werk verschijnen uw ‘levenseinde’ zou betekenen, u moet eerst op het werk verschijnen, en mocht u dan overlijden, dan kunnen nabestaanden schadevergoeding eisen.
Vooraf een ‘doktersbriefje’ halen bestaat in Nederland niet (in het verder gevorderde België wel).
Als de werkgever het gebiedt, moet u zich dus op het werk melden, anders kunt u op staande voet wegens werkweigering ontslagen worden. Voelt u zich slecht, eenmaal op het werk, kunt u zich voor die dag ziek melden en weer naar huis gaan. Daarop kan de werkgever u voor de volgende dag weer op het werk ontbieden, waarop het (trieste) toneelspelletje opnieuw start: op het werk verschijnen, ziek melden en dan weer naar huis.
Voor alle duidelijkheid: een bedrijfsarts heeft hier NIETS te zeggen, de werkgever alles. De enige rol van de bedrijfsarts is volgens art. 14.1 arbowet: het ADVISEREN van de werkgever. De bedrijfsarts mag echter nooit namens de werkgever optreden, en de werkgever mag zich nooit achter de bedrijfsarts verschuilen (CRvB 19 nov 2009 BK:3713).
Wat is de uitweg?
- vraag de werkgever schriftelijk (per mail) of u op uw werk moet verschijnen, ondanks uw ziekte
- ga zo snel mogelijk achter een diagnose op schrift aan. Dat kan via uw huisarts, en Stichting Burnout heeft diverse psychologen en bedrijfsartsen die u confrom burnoutrichtlijn kunnen testen, H&W_12_LESA_LR_overspanningburnout, met tests 4DKl, Ubos en SCL-90, en die vervolgens uw diagnose op schrift kunnen stellen. Besef echter dat dit proces 2 weken kan duren, en dat u de kosten moet voorschieten/dragen (soms lukt het de diagnose als second opinion te declareren, mail o.a. cw.dam@adXpert.nl te Ridderkerk).
- Als u eenmaal een diagnose op schrift hebt, deel dat de werkgever mede, of mail de diagnose aan werkgever met erbij de woorden ‘Ik geef u toestemming deze diagnose over mij te bewaren tot 5 jaar na uit dienst gaan’.
- Stuur een kopie van de diagnose ook naar de afdeling ziektewet van het UWV, Postbus 57015 1040 CT Amsterdam.
- Vertel werkgever dat UWV een kopie heeft.
Hierna zal de werkgever wel instemmen dat u wegblijft. Zo niet? Dan is het nu tijd om een ‘UWV deskundigenoordeel’ aan te vragen, en stuur vervolgens uw diagnose mee als bewijs dat u ziek bent en niet kunt werken, en vraag het UWV om een uitspraak dat u ziek bent, niet hoeft te werken, en dat elk werkuur bij u momenteel de burnout zou versterken.
Met een duidelijke diagnose schriftelijk op zak (en een werkgever die dat weet) zult u bij wegblijven op het werk minder snel op staande voet ontslagen worden.
Mail intussen ook info@burnout.nl voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met een van onze burnoutconsulenten/burnoutpsychologen. Mail ook uw telefoonnummer en postcode of woonplaats, anders stellen we een gesprek in Groningen voor terwijl u in Den Haag woont (bij wijze van).
Mocht de werkgever een offerte tot herstel niet akkorderen (=betalen), dan kunt u weer het UWV inschakelen: ‘Werkgever weigert externe burnoutherstel interventie’. Juridisch is het zo dat de kosten voor burnoutherstel voor werkgever zijn, maar dat de keuze behandelaar aan u is (dit laatste op grond van WGBO, en art. 8 EVRM: u mag kiezen met wie u uw privegevoelens wilt delen).
Hier 3 URL’s die belangrijk zijn voor de financiering:
- wil de werkgever niet meteen betalen? Werkgever kan UWV vragen om medefinanciering, mail deze URL aan werkgever:
http://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/verzoeken-om-participatie-in-re-integratie.aspx - de ziektekostenverzekering vergoedt geen burnout (o.a. daarom geen ggz/gz) omdat het valt onder arbo, arbeidsomstandigheden: https://www.ziektekostenverzekering.nl/dossiers/ziektekostenverzekering-burn-out
- betalen (burn-out) hersteltraject? Kosten werkgever https://www.arbeidsrechter.nl/aansprakelijkheid-schade-werknemer-werkgever-ongeluk