Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

FAQ 6: wat moet ik met een vaststellingsovereenkomst?

 

Voordat de wet ‘vaststellingsovereenkomst’ (VSO) werd aangenomen waren verschillende vakbonden tegen deze ontwikkeling. Ze waren bang dat zieken op deze manier ontslagen zouden worden, wat uiteindelijk ook de praktijk is geworden.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Wanneer er een conflict ontstaat op de werkvloer (meestal over ontslag), kan men er voor kiezen de zaak voor te leggen aan een rechter. Echter is dit niet altijd de beste oplossing om het probleem op te lossen. Samen kijken naar een oplossing is een goed alternatief, waar nodig met een advocaat of mediator. Lukt het om er samen uit te komen, dan leg je dit vast in een vaststellingsovereenkomst: je gaat uit elkaar op initiatief van de werkgever. Echter: een vaststellingsovereenkomst is verboden bij ziekte. Dus wordt er vaak een geheimhoudingsverklaring aan gekoppeld. 

Wet verbetering poortwachter

Een VSO is verboden bij ziekte waardoor u uw uitkeringsrechten verliest. De werknemer én werkgever dienen de wet ‘verbetering poortwachter’ te volgen. Het uitgangspunt van deze wet is het snel en effectief ingrijpen waardoor het verzuim korter wordt. Dit betekent dat de werknemer kiest voor een burn-out herstel en de werkgever dit betaalt. Wanneer de werknemer er voor kiest om na het herstel bij een andere werkgever te gaan werken, dient de huidige werkgever hierbij te helpen. Dit wordt ook wel outplacement genoemd.

Wat te doen bij het krijgen van een vaststellingsovereenkomst?

  • Neem contact met ons op en weiger de VSO. Geef hierbij de verwijzing naar wetsontduiking van de wet ‘verbetering poortwachter’.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de werkgever de kosten van een ‘ziek uit dienst’ te mailen. Dit wordt ook wel BeZaVa genoemd, oftewel Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters. De kosten hiervoor zijn € 282.500,-. De kosten voor een VSO komen daarnaast uit op € 200.000,-. Hiermee kunt u uw burn-out hersteltraject betalen en is uw eigen WW uitkering.
  • Ontdek wat de mogelijkheden van een vaststellingsovereenkomst voor u kunnen zijn.

Neem contact op

Bekijk meer vragen en antwoorden op onze FAQ-pagina. Heeft u deskundig advies nodig? Neem dan via het contactformulier contact op met Stichting Burnout.