Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

FAQ 17: Wat betekent een burn-out?

Er zijn diverse definities in omloop, die elkaar niet veel ontlopen. In elk geval is kenmerk 1: emotionele uitputting. U heeft geen puf meer om te werken en iets te ondernemen, daar waar u dat voorheen wel had. Er is iets in u geknapt. Kenmerk 2 (Maslach) is: distantie. U wantrouwt en mijdt andere mensen, want zij zijn de bron van uw uitputting (niet iedereen, maar een aantal wel). Kenmerk 3 is: een laag zelfvertrouwen en lage inschatting van de eigen competenties.

In de moderne BAT definitie van de KU Leuven uit 2019 formuleert men naast emotionele uitputting ook emotionele ontregeling (u reageert emotioneel totaal anders al op de kleinste dingen) en cognitieve ontregeling (u kunt bijvoorbeeld 10 woorden niet eens goed en snel in alfabetische volgorde krijgen).

Het betekent dat u 6-9 maanden uit de running zult zijn, weinig meer van waarde kunt produceren en niet meer tegen een stootje kunt. U zal zich van alle niet-leuke dingen moeten afsluiten, lessen leren en genezen met externe hulp. Een burn-out is altijd te genezen als men er op tijd (binnen 2 jaar na uitval) bij is met externe deskundige hulp. Als die hulp uitblijft, is de kans groot dat u chronisch vermoeid/burn-out blijft, en dus ook blijvend gehandicapt wordt (minder presteren, meer fouten maken, weinig belastbaar zijn, emotioneel niet stabiel zijn etc.).

Neem contact op

Bekijk meer vragen en antwoorden op onze FAQ-pagina. Heeft u deskundig advies nodig? Neem dan via het contactformulier contact op met Stichting Burnout.