Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

FAQ 13: Wanneer kan ik weer gaan werken na een burn-out?

De burn-out richtlijn (Lesa, NVAB, NHG) schrijft een periode van minstens 6 weken voor. Zelf vinden wij het nogal kort om alweer na 6 weken na uw burn-out te gaan werken. Zorg er liever voor dat u direct bij uitval in zee gaat met een deskundige externe burn-out herstelpartij zoals Stichting Burnout. Waarom? U moet weten wat u moet mijden en weten hoe u de chronische stressoren aanpakt die de burn-out veroorzaakt hebben. Ook moet u leren wat u zelf fout deed en uw werkgever kunnen overtuigen om bepaalde dingen te veranderen. Dat lukt eigenlijk niemand in 6 weken tijd.

Wilt u 6 weken tot 3 maanden na de burn-out weer gaan werken? Dan kunnen de werkzaamheden alleen bestaan uit:

  • Leuke werkonderdelen
  • Die u zelfvertrouwen geven
  • In een omgeving die vrij is van stress
  • Waarbij u per dag kunt bekijken wanneer u uw taks bereikt heeft
  • Waarbij u zelf kunt beslissen wanneer u naar huis gaat

Toelichting: om emotioneel bij te tanken en zelfvertrouwen te krijgen is het belangrijk om uzelf weer bezig te houden met de leuke onderdelen die u het zelfvertrouwen teruggeven. Toen u burn-out werd ging u over de eigen grenzen heen, deels zonder dat te merken. Daarom is ‘organisch’ heropbouwen heel belangrijk: u weet niet van tevoren waarvan u moe wordt of hoe lang het duurt voordat u over de grens gaat. Als de grens bereikt is, moet u meteen naar huis om te voorkomen dat de burn-out weer verslechtert.

Neem contact op

Bekijk meer vragen en antwoorden op onze FAQ-pagina. Heeft u deskundig advies nodig? Neem dan via het contactformulier contact op met Stichting Burnout.