Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

FAQ 3: hoe bereid ik mij voor op een bezoek aan de bedrijfsarts?

Wat is een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een basisarts die daarna de opleiding tot bedrijfsarts heeft gedaan. Dit in tegenstelling tot een arbo-arts; een arbo-arts hoeft na het basis-arts schap geen aanvullende opleiding te hebben gedaan. Een bedrijfsarts zal als het goed is empathisch zijn en een helpende hand bieden. De bedrijfsarts hoeft echter niet ‘uw geneesheer’ te zijn; juridisch is de rol van de bedrijfsarts ‘adviseur van de werkgever’, zie artikel 14.1 arbowet. Een bedrijfsarts wordt ingehuurd/betaald door een werkgever.

Een bedrijfsarts is gespecialiseerd op het gebied van arbeid en gezondheid. Ze zijn er voor het begeleiden en beoordelen van de werknemers, het ondersteunen en adviseren van de werkgevers omtrent arbeidsuitval en de preventie daarvan.

Het kan zijn dat een bedrijfsarts uitspraken doet onder invloed van de hem betalende werkgever. Hieruit kunt u dan conclusies trekken wat de werkgever met u wil.

Soms verwachten werkgevers teveel van een bedrijfsarts: de bedrijfsarts hoeft u niet te helpen, u hebt zelf vrije keuze in arts, burnout psycholoog of burnout coach. Meestal zal een arts niet in burnout zijn gespecialiseerd. Een arts kan wel diverse tests afnemen, met name de tests die genoemd worden in de NVAB richtlijn voor burnout. Meer over testen? Lees https://burnout.nl/diagnose/voorbeeld-tests-diagnose-herstelplan/

Hoe bereidt u zich voor?

Het is verstandig om u van te voren voor te bereiden op het bezoek. Zo kunt u de burn-out richtlijnen in tweevoud uit printen zodat u deze mee kunt nemen naar uw bezoek aan de arts. De bedrijfsarts dient de tests af te nemen om zich aan de professionele standaard te houden (art. 7:453 BW). U kunt van tevoren relevante tests maken, zoals de 4DKL, SCL 90 en Ubos – zie ook https://burnout.nl/diagnose/voorbeeld-tests-diagnose-herstelplan/. Testuitslagen helpen bij de preciezie van een diagnose. 

U kunt er ook voor kiezen om een afspraak in te plannen met een psycholoog. Deze kunnen de burn-out op schrift laten stellen, mocht u dat prettiger vinden. De diagnose is de moeite waard aangezien u op die manier juridisch sterker in uw schoenen staat. Lees voor een diagnose op schrift door een psycholoog: Hoe een burnout diagnose op schrift te krijgen – Stichting Burnout

Neem contact op

Bekijk meer vragen en antwoorden op onze FAQ-pagina. Heeft u deskundig advies nodig? Neem dan via het contactformulier contact op met Stichting Burnout.