Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

FAQ 1: hoe ontstaat een burn-out?

 

 

Het ontstaan van een burn-out heeft verschillende aanleidingen:

  • Wanneer u zich in een vervelende thuissituatie bevindt, zal dit effect hebben op uw gezondheid. Denk hierbij aan relatieproblemen of meerdere schulden.
  • Daarnaast kan uw werkomgeving zorgen voor stress. Wanneer deze te lang en te veel van u vragen, zal dit zijn uitwerkingen hebben op uw gesteldheid.
  • Werkstress ontstaat vaak, en overschrijdt een bepaalde gezonde grens, wanneer u zich ‘overvraagd’ voelt. Ofwel inhoudelijk: ‘Dit is te moeilijk, ik kom hier niet uit, daarvoor heb ik hulp nodig maar krijg ik die niet’, ofwel kwantitatief: ‘Er wordt van allerlei kanten zoveel van mij gevraagd dat ik er onmogelijk aan kan voldoen, en zelfs geen overzicht kan maken van wat er allemaal wordt gevraagd’
  • Het is belangrijk dat er tijd overblijft voor ontspanning. Wanneer deze tijd er niet is, kan dit ook als gevolg hebben dat u een burn-out krijgt.
  • Uiteindelijk zal het ontstaan van de burn-out voornamelijk te maken hebben met een combinatie van ‘te hoge eisen’ en ‘te weinig regelmogelijkheden’, ‘high demands and low control’ in de woorden van prof. Karasek. 

Werken is een groot en belangrijk onderdeel in ons leven. Teveel werk, in een te korte tijd, met een onaangename werksfeer en een te hoge of onduidelijke verantwoordelijkheid zorgt voor stress op het werk. Elke persoon gaat anders met deze werkdruk om. De een kan het heel gemakkelijk naast zich neerleggen en krijgt er energie van. De ander neemt het mee naar huis en piekert er nog uren over door. Ontdek meer over de oorzaken van een burn-out.

Neem contact op


Bekijk voor meer vragen en antwoorden onze FAQ-pagina. Heeft u deskundig advies nodig? Neem dan contact op met Stichting Burnout via het contactformulier.