Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

HSP-Hoogsensitief naast burn-out

HSP -Highly Sensitive Person - Hoog Sensitief Persoon - en burn-out

Uit eerder onderoek van ons blijkt bij ca. de helft van burnout-ers ‘ HSP’ een rol te spelen: ‘ Highly Sensitive Person’

Het gedachtengoed is van Elaine Aron en wordt beschreven in een bestseller zoals:
http://www.bol.com/nl/p/hoog-sensitieve-personen/9200000007452418/

Dat is populair, MAAR: de wetenschappelijke onderbouwing van Aron klopt als een bus en het wetenschappelijke gedachtendgoed is geaccepteerd op Google Scholar (http://scholar.google.nl)

Wij doen er nu ook onderzoek mee: de relatie tussen HSP en burnout.

Er bestaan korte testjes met 23 ja-nee vragen, maar daarvan is de statistiek niet bekend, dus daar heb jij en hebben wij wat minder aan (voor liefhebbers: http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/highly-sensitive-person-test)

Liever passen wij de test toe met 27 items, en voor elk item van 1-7 scoren. Ziehier de Nederlandse versie: Stichting Burnout NL 27 items Elaine Aron HSP test NL 27 item list HSP Elaine Aron Likert

Hier is de statistische verdeling wel goed van bekend: gemiddeld 122 punten, standaard deviatie 15. Bij een normaalverdeling kun je zo uitrekenen wat je ‘percentiel’ is.

Waarom relevant?

HSP-ers nemen prikkels met een hogere intensiteit tot zich. Het lijkt of de zintuigen gevoeliger zijn, en de verbinding van de zintuigen naar de hersens beter.

Hier is veel onderzoek naar gedaan.

We noemen o.a.:

Bij burn-out raken is een proces bezig waarbij je alsmaar meer uitgeput raakt (kenmerk 1 van burn-out volgens Freudenberger en Maslach). Als je HSP bent, komen er sowieso meer prikkes bij je binnen, en kan dat voor extra snelle uitputting zorgen.

Daarentegen pleit dat je als HSP-er weer ‘ slimmer’ bent in het uitkiezen van je stimuli, ‘ stimuli control’, zodat je overprikkelende situaties vermijdt.

Maar er zijn grenzen: in een situatie

  • zonder ‘regelruimte’
  • waarbij er constant op je gelet wordt

raak je geheid burn-out.

Overigens weet de helft van de HSP-ers levenslang een burn-out te voorkomen.

In HSP groepen wordt vaak gezegd dat HSP-ers wat meer signalerende, en sociaal verbindende rollen op zich nemen. Dat zal wellicht kloppen, maar is nog nooit gestaafd door onderzoek.

Daarom: ben je HSP-er? Doen dan het bekendste teamrollen onderzoek, een zelf-vragenlijst van 72 items (in het Engels, moet kunnen)

http://www.belbin.com/content/page/8967/BELBIN%28UK%29-Self-PerceptionInventory+CompletionGrid.pdf

Neem contact met ons op via ons contactformulier en vermeld dat het de ‘Belbin profiel scores’ betreft wanneer je de scores deelt. Zo verzamelen we die, en als de steekproef groot genoeg is, analyseren we de data en krijg je het ARTIKEL (want: omdat je gemaild hebt, weten we dat je mee deed en kunnen we je het artikel vinden).

Algemen uitleg over het (natuurlijk ook gevalideerde) wetenschappelijke Belbin teamrollenmodel vind je op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Team_Role_Inventories

Dank voor je medewerking! En overigens biedt de Belbin teamrollen test sowieso ‘gouden inzicht’ op over wat je VOORKEURSrol is in een team.

Het innemen van je natuurlijke voorkeursrol geeft veel energie en voorkomt absoluut burnout! Hier is een Belbin team profile exemplaar dat je voor elk teamlid of voor alleen jezelf kunt invullen: Belbintest blanco