Stichting Burnout, de diepere en bewezen waarheid omtrent burn-out

Burn-out diagnose

Poll: passen bedrijfsartsen en bedrijfsartsen de 3 diagnostische tests van de burn-out-richtlijn toe?

Voor burn-out bestaat er een burn-out richtlijn met 3 diagnostische tests: 4DKL, SCL 90 en Ubos. Alle artsen en psychologen dienen deze te volgen op grond van art. BW 7:453, het erop moeten nahouden van een professionele standaard. Richtlijn: H&W_12_LESA_LR_overspanningburnout.

De 4DKL vindt u hier in excel: 4dkl blanco ter verzending (graag invullen in excel, opslaan en terugsturen als .xls bijlage; niet als .pdf want dan werken de macro’s niet; excel is gratis onderdeel van http://openoffice.org). De SCL 90 en Ubos kunnen via ons bij een wereldwijde testuitgeverij worden gemaakt (u krijgt dan een inloglink, waarbij u beide tests achter elkaar kunt maken). Voor een totaaloverzicht aan tests voor burnout zie onze pagina https://burnout.nl/diagnose/voorbeeld-tests-diagnose-herstelplan/ Op die pagina staat ook de nieuw in 2019 uitgekomen BAT, Burnout Assessment Took, van prof. Schaufeli.

Om landelijk een goed beeld te krijgen in hoeverre bedrijfs/arbo-artsen en huisartsen wel de 3 diagnostische tests van de burnoutrichtlijn toepassen, verzoeken we je deze poll in te vullen. Meer dan éen antwoord is mogelijk:

Dank voor je medewerking!

Diagnose burn-out - geen DSM en geen IG (individuele gezondheidszorg)

De grote valkuil: DSM psychiatrie inclusief GZ psychologen

Er zijn twee takken van geneeskunde:

– arbeidsgerelateerde zorg, arbeidsgeneeskunde, ‘occupational health’

– IG, individuele gezondheidszorg, met BIG en BIG nummer = psychiatrie = DSM-4

DSM 4 Nederlands (kort): http://www.mesters.nl/DSM%20IV.pdf

DSM 4 volledig online: Engels: https://justines2010blog.files.wordpress.com/2011/03/dsm-iv.pdf

met als wel bij uw verzekeraar declarabele psychiatrische (DSM) codes – klik lijst PDF primaire-dsm-iv-diagnoses

Burn-out hoort onder arbeidsgeneeskunde, of preciezer: occupational health PSYCHOLOGY – een term die in het Nederlands het meest wordt benaderd door A&O (Arbeids- en Organisatie) psychologie. Het betreft ziekten die eigenlijk alleen op het werk voorkomen. De laatste eeuw is ‘arbeidsgeneeskunde’ een aparte tak geworden – in Nederland in 1953. Alle wetenschap daarvan staat op http://scholar.google.com .

Sinds 1974 is veel wetenschap ontwikkeld en daar te vinden, over burn-out. HELAAS proberen soms GZ psychologen klanten te ’tillen’, in de zin van: te doen alsof burnout niet bestaat, niet erkend is. Burnout het staat niet in hun psychiatrische boekje DSM, en dat klopt, het hoort er niet in thuis. Het meest komt burnout in DSM overeen met ‘aanpassingsstoornis’, maar laatste is declarabel, daarom wordt vaak een verkeerde diagnose en behandeling gegeven, nl. een diagnose en behandeling die wel declarabel zijn bij de ziektekostenverzekering. In plaat van de werkgever om financiering te vragen. Burn-out is geen psychiatrische ziekte. DSM ziekten kunnen via uw ziektekostenverzekeraar worden gedeclareerd, en sommige psychologen in de G(G)Z frauderen door de burn-out richtlijnen en tests over te slaan, en u een heel andere ziekte aan te praten, zoals ‘ongedifferentieerd somatoform’ of ‘depressie met antidepressiva’. Deze fraude is wijd verbreid in NL, zie o.a. link

Frequent voorkomend in de gz/ggz:

1) men stelt met opzet een verkeerde diagnose om zelf te kunnen verdienen (zie wel declarabele lijst GGZ-psychiatrie – klik pdf primaire-dsm-iv-diagnoses – daar staat geen burn-out op)
2) men geeft een verkeerde behandeling
3) men heeft sowieso geen verstand van de arbeidscontext.

Deze neiging te frauderen, van de GZ sector, bestaat al decennia. Men zei tot 2012: ‘burnout komt overeen met aanpassingsstoornis in DSM’. Om deze frauderoute weg te nemen, hebben ziektekostenverzekeraars in 2012 ‘aanpassingsstoornis’ niet meer declarabel gemaakt. Maar ‘wie wil frauderen, vindt altijd een weg’, dus populaire ‘wegschrijfetiketten’ zijn tegenwoordig ‘ongdifferentieerd somatoform’, ‘chronisch vermoeid’, ‘depressie’. De GGZ wil u vaak naar een stoornis toe praten die in DSM-4 staat, dit boekje: https://justines2010blog.files.wordpress.com/2011/03/dsm-iv.pdf – de gids van Amerikaanse psychiaters op apa.org. Burn-out staat er uiteraard niet in, omdat burn-out niet tot de psychiatrie behoort. De GGZ is dol op DSM-4 categiorieen omdat die meestal wel vergoed worden door zorgverzekeraars.

Hier is de lijst van mogelijke declarabele DSM codes primaire-dsm-iv-diagnoses; daar staat ‘burn-out’ niet bij, dus wringt men zich soms in allerlei bochten om burnout te ontkennen en een heel andere code, uit de psychiatrie, te hanteren om omzet ten koste van u te kunnen maken – klik lijst declarabele DSM 4 codes pdf primaire-dsm-iv-diagnoses – hier zit dus bepaald geen ‘burn-out’ bij, en wat niet schuift, dat zal een arts of gz/ggz psycholoog nooit diagnostiseren. De volgende site geeft ook een inkijk in de gz/ggz: http://denk-raam.nl/hoe-overleef-ik-de-psychiatrie/2019/

Juridisch: wiens diagnose is doorslaggevend?

Juridisch geeft de meeste doorslag die diagnose die het meest nauw aansluit bij een richtlijn, en de tests van die richtlijn volgt, en het best onderbouwd is.

Dus: een conform richtlijn afgenomen diagnose van een psycholoog is juridisch veel meer waard dan een niet conform richtlijn gedane of niet onderbouwde richtlijn van een bedrijfsarts. Ons format diagnoserapport is volgens veel advocaten het beste onderbouwd, en heeft tot nu toe in rechtszaken altijd gewonnen.

Hulp nodig rondom bedrijfsarts? 

Hulp nodig over de bedrijfsarts? Ga naar channel ‘bedrijfsartsen’ op disqus.com, link: https://disqus.com/home/channel/bedrijfsartsen/ ; de community zal je ook helpen bij je vragen!

Zin in burnout testen en een vrijblijvend oriënterend gesprek over burnout herstel?

Neem contact op ons op

Waar kan ik een burnoutdiagnose op schrift krijgen?

Vermeld, als u contact opneemt met een van onderstaande partijen, altijd dat u via Stichting Burnout komt, dan wordt u des te beter geholpen.

U kunt bij onderstaande artsen of psychologen een burnoutdiagnose krijgen (als u volgens hen en de tests van de richtlijn burnout bent):

 • Amsterdam: Drs. Marco Timmerman, marcotimmerman999@hotmail.com
  OF Drs. Kirsten Vink, kirstenvink@gmail.com
 • Amsterdam-Noord: vanaf 1 juli 2020: info@arjanoud.nl, drs. psychologie, tel 020 618 3844 linkedin profiel, A&O en GZ psycholoog https://www.linkedin.com/in/arjan-oud/
 • Utrecht: Drs. Whishal Jharihar, wishal_j@hotmail.com
 • Barendrecht (south of Rotterdam): José Weeda MSc, jose@dolomietcoaching.nl (female)
 • Putten: dunsbergen@kpnmail.nl, psychologe drs. Frida Bakker
 • Nijmegen: info@bartdonkers.nl, psycholoog

Kosten: zelf te betalen, 350 euro ex BTW. Diagnose hoeft niet door BIG psycholoog te geschieden. Hier uitleg waarom diagnose door non-BIG psycholoog zelfs beter is: Diagnose psycholoog hoeft geen BIG registratie

Klik hier voor ons contactformulier.

Diagnose burnout via bedrijfsartsen – Atrium Gezondheidscenter te Badhoevedorp.

De kosten zijn 840 euro exclusief BTW en moet vooraf worden betaald. De bedrijfsarts zal dan de NVAB richtlijn aanhouden inclusief daarin genoemde tests. Facturatie voor het onderzoek verloopt via Bedrijfsarts Management B.V.; het telefoonnummer is 088-2460402 en email adres contact@everybodygroep.nl. Stichting Burnout is bij dergelijke onderzoeken geen partij, wij vermelden deze mogelijkheid op de site, maar afspraken, facturatie, betaling en oplevering rapport moeten lopen tussen cliënt en genoemde BV. Wel blijft Stichting Burnout graag op de hoogte van de tevredenheid van klanten, dus stuur graag een mail naar info@burnout.nl nadat je alles hebt afgerond wat je vond van het proces en het eindresultaat. Bij voorbaat dank voor deze feedback!

Een diagnose is het geld ZEER de moeite waard, want juridisch hebt u, zonder een diagnose op schrift van een deskundige en conform burnoutrichtlijn en tests, GEEN burnout! Het voorkomt dus een boel ‘gezeur’, en geeft u een enorm fijne houvast.

Als u een burnout diagnose op schrift hebt, lukt het Stichting Burnout (SB) ook vrijwel altijd uw werkgever te overtuigen dat ‘hij’ de gehele kosten van een burnouthersteltraject bij SB betaalt (laat het overtuigen aan ons over).

Als u gedwongen wordt te snel aan het werk te gaan ONDANKS diagnose, is het verstandig contact op te nemen met een AD, Arbeids Deskundige, zoals op de volgende pagina wordt uitgelegd:

https://burnout.nl/sb_wp/diagnose/arbeidsdeskundig-onderzoek/

De STECR richtlijn kunt u ook aan een arts tonen: http://www.stecr.nl/default.asp?page_id=246 – de pagina heeft niet als titel ‘burnout’, maar bevat hoogwaardige informatie over hoe u zich voelt, en bevat argumenten voor een ziekteverlof van minstens 3 maanden plus deskundige externe begeleiding naar uw keuze.

Als u diagnose wilt hebben van een arts: het goedkoopst is uw huisarts, laat hem op receptenbriefje ‘burnout’ opschrijven. Een duurdere uitgebreidere optie is het consulteren van een second opinion bedrijfsarts, zoals op https://expertise-instituut.nl/ maar vraag hen van tevoren 1) of zij bereid zijn, gezien uw klachten, burnoutrichtlijn NVAB incl. tests toe te passen, 2) kostenbegroting, 3) of zij kosten kunnen doorbelasten aan werkgever. De meeste bedrijfsartsen schrijven liever niet ‘burnout’ op (=werkgevers plezieren, werkgevers blijven hun klanten) maar iemand die dat wel durft op te schrijven is bv. bedrijfsarts Jaap Dogger. Een (ander) mooi overzicht van second opinion bedrijfsartsen staat op https://www.bedrijfsartsensecondopinion.nl/bedrijfsartsen

Declareren second opinion bedrijfsarts bij huidige werkgever: huidige werkgever moet het betalen, als de werkgever moeilijk doet kunt u het geld innen, gratis, via Medicas Incasso: stuur dan deze twee formulieren ingevuld naar Niels@medicas.nl form. 1: Collectieve overeenkomst Stichting Burnout form 2: Medicas Informatiebrochure

Hoe vast te stellen: wel of geen burn-out - richtlijnen en tests

Diagnose stellen ‘wel of geen burn-out’ is redelijk eenvoudig. Met de Lesa richtlijn voor burnout en overspannenheid, de 4DKL, interpretatie 4DKL, Ubos en SCL-90 bent u er. H&W_12_LESA_LR_overspanningburnout

Van ons, psychologen en gepromoveerde biologen, kunt u gemakkelijk en gratis een ‘eenszins uitslag’ op schrift krijgen: wel/niet burn-out. Vul de 4DKL in in excel 4dkl blanco ter verzending, stuur ons de uitslag en vraag om de online testen Ubos en SCL-90.

Echter, voor uw dossier en voor de overtuiging is het beter om een DIAGNOSERAPPORT aan te vragen: dat is dan inclusief de voorgeschiedenis, verbanden, burnout triggers, ingebed in richtlijnen en wetenschap.

Een voorbeeld diagnoserapport op schrift, (fictief) heer ‘Wimmelsen’: Klik (pdf) diagnoserapport-format-Lars-Wimmelsen-fictief-pdf

Een burnout ziekte-beschrijving in termen van symptomen, cruciale kenmerken en definitie vindt u op onze pagina ‘burn-out symptomen’

Als uw huisarts mondeling ‘burn-out’ zegt, maar het niet wil opschrijven, of slechts met 1 woord, dan is er de mogelijkheid dat Stichting Burnout (SB) u de 3 tests afneemt die de huisarts conform burnoutrichtlijn ook had moeten afnemen, en dat wij (SB) dan een ‘huisarts gebaseerde diagnose’ opstellen: Burnout-diagnose-huisarts-gebaseerd-uitgangsformat-1dec2017

Daarnaast bestaan er ‘biomarkers’ voor burnout; dat onderzoek is iets duurder, maar loont, zeker bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering, zie onze pagina over de fysieke kant van burnout – klik

Burn-out: onderdeel van Arbeidsgeneeskunde, occupational health

In 1884 introduceerde Otto von Bismarck de ‘arbeidsgeneeskunde’. In de Eerste Wereldoorlog werd ook duidelijk dat bepaalde ziekten alleen in arbeidscontext (oorlogscontext) konden voorkomen, denk aan ‘shell shock’ (https://www.youtube.com/watch?v=SS1dO0JC2EE ). Denk ook aan de film ‘Modern Times’, van Charlie Chaplin uit 1936, de eerste 3 minuten – https://www.youtube.com/watch?v=DfGs2Y5WJ14&list=PLkqzviz5ifFKSSX8wBelTQqTRIOhw2O2d

Hiermee ontstond de ‘Arbeidsgeneeskunde’ omdat artsen van de IG, Individuele Gezondheidszorg, hier niets mee konden. Voor psychische zaken zijn wellicht psychologen geschikter dan artsen, maar ook bij psychologen vind je de tweedeling: Arbeids- en Organisatiepsychologen (uitstekend voor burn-out), en GZ en GGZ psychologen die het psychiatrische boek DSM volgen, bij de ziektekostenverzekeraar declareren en geen enkel verstand hebben van arbeidscontext.

Arbeidsgeneeskunde is in Nederland ‘kosten werkgever’ – zie voor meer uitleg: onze pagina burnout-juridisch . Omdat werkgevers graag herstelkosten vermijden, EN OMDAT een deel van de GZ psychologen er graag ‘bij graait’, worden medewerkers met burnout klachten vaak met een kluitje in het riet gestuurd: naar de eigen ziektekostenverzekering, en de behandeling wordt onder een andere diagnose weggedeclareerd dan burn-out. Dus: de kosten zijn voor u (premieverhoging), u krijgt de verkeerde behandeling, en de GZ mensen hebben geen enkel verstand van de arbeidscontext. Blijf dus, bij burn-out klachten, BINNEN de arbeidsgeneeskunde en BIJ A &O psychologen!

.

Werkgevers en 'bezava malus' (whk) van 2-8 ton bij een 'ziek uit dienst'

Per 1 januari 2014 is Bezava ingevoerd; een ‘ziek uit dienst’ (ook bij tijdelijke contracten en payrollers) of binnen 28 dagen na ‘gezond uit dienst’ alsnog een ziekmelding bij UWV voor aanvraag WW, kan een werkgever 2-8 ton aan verhoogde premies kosten.

De bedoeling van de wetgever (UWV, belastingdienst, kabinet Rutte II) hadden ermee als bedoeling: ‘Dan gaan werkgevers meer aan preventie doen’. Echter, voordat je beleid invoert, moet je denken of bij ALLE betrokken partijen niet een bepaald gedrag verandert. Dat was men vergeten, en het ‘perverse effect’  van een goed bedoelde maatregel was: een deel van werkgevers, bijna alle bedrijfsartsen en arboartsen gingen niet op preventie zitten, maar op ONTKENNING van alle arbeidsgerelateerde beroepsziekten (.nl) inclusief burnout. Deze ontkenning gaat met het nodige advocatengeweld en intimidatie, tot en met vaststellingsovereenkomsten (zie http://vaststellingsovereenkomst.nl) met geheumhoudingsplicht om de ziekte  voor het UWV (en bezava-gevolg) te verzwijgen.

Werkgevers die niet op de hoogte zijn van ons zeer succesvolle slaagpercentage burnoutherstel (80% binnen 3-6 maanden), of minder integere werkgevers die Wet Verbetering Poortwachter willen omzeilen zijn bang dat ‘eenmaal burnout altijd problemen betekent’ en willen dus zeer graag een ‘ziek uit dienst’ voorkomen, en ZEKER een arbeidsgerelateerde ziekte zoals burnout.

Daarom zullen sommigen van hen:

 • nooit burnout op schrift stellen
 • geen externe burnout herstelhulp aanbieden
 • geen probleemanalyse maken
 • geen Plan van Aanpak maken met juiste diagnose en juiste herstelaanpak
  (tip: maak dat Plan van Aanpak zelf, dat mag ook als werknemer! Dien het in bij uw werkgever en mail ons een kopie).

Als probleemanalyse bevelen wij aan de BBTI te maken (2 pagina word)  BBTI ingevuld met tekst vb zeer krachtig evenals bovengenoemde burnout tests.

Als een eerst sceptische werkgever WEL vertrouwen krijgt in de aanpak van Stichting Burnout, kan deze plotseling wel instemmen met een aanpak van ons.

Als ziekewerknemer kunt u het met dit voorbeeldbriefje (.doc) proberen – klik voor downlod werkgeversbrochure met argumenten Werkgevers-brochure-Stichting-Burnout-versie-1-1

Maar de belangrijkste invloed van sommige werkgever is het onder druk zetten van bedrijfsartsen: ‘Als je burnout of een arbeidsgerelateerde diagnose op schrift stelt, hoef je volgende week niet terug te komen!’ Daarom nu: bedrijfsartsen overslaan!

Belangen om een arbeidsgerelateerdgsstoornis te ontkennen of u een andere diagnose aan te praten

Betrokken partijen zoals werkgevers, bedrijfsartsen en GGZ kunnen ENORME financiele belangen hebben om geen diagnose te stellen, burnout=aanpassingsstoornis te ontkennen of u een andere diagnose aan te praten.

Een diagnose is ONMISBAAR voor het juridische dossier dat altijd wordt gevormd, en is ook ONMISBAAR om een burnout herstelplan goedgekeurd te krijgen. Zonder diagnose kan men met u qua ‘reintegratie’ alle kanten op.

Van een diagnose hangt ENORM VEEL GELD AF: als werkgever en bedrijfsarts van bezava premiedifferentatie af willen komen (zie http://bezava.com en samenvattingen 1 2 3) kunnen ze 2- 8 ton per werknemer besparen! (Kluwer: ‘Gevolgen van de modernisering van de ziektewet). Dat geld moet dan het UWV ophoesten in plaats van werkgever.

Eerlijke werkgevers MET visie zullen – indien u volgens 4DKL richtlijn en testen burnout bent – de burnout erkennen, een burnouthersteltraject inkopen en als ze van u af willen, als u beter bent een outplacement traject aanbieden.

Echter, de nodige werkgevers zijn – samen met bedrijfsartsen – nogal corrupt en kortzichtig, en proberen een arbeidsgerelateerde diagnose te vermijden, een arbeidsconflict te laten ontstaan en u er juridisch uit te wippen, voordat u ooit een burnout diagnose van een arts op schrift heeft kunnen stellen…

Gouden tip: kies zelf bedrijfsarts voor second opinion en dien EIGEN PLAN VAN AANPAK in volgens werknemer-format! Klik hier op onze nieuwe pagina ‘second opinion bedrijfsarts’ Ziehier een blanco format voor een eigen pva (plan van aanpak) blanco-PLAN-VAN-AANPAK-nieuw-gemaakt-in-Word en een fictief ingevuld voorbeeld op naam van ‘Coenen’: ingevuld-vb-Coenen-fictieve-naam-alle-data-fictief-PLAN-VAN-AANPAKdocx