Geschreven door Stichting Burnout op 19 november 2020 in blog Nederlands

De mainstream theorie van burnout is inderdaad: altijd werkgerelateerd.

De enige uitzonderingen die Stichting Burnout ziet zijn:
a) overbeladen met mantelzorg – hier is dan weinig aan te doen, behalve outsourcen en voor de eigen gezondheid hopen dat je ‘patïenten’ snel beter worden of snel overlijden, jaren is het niet vol te houden, je gaat er zelf onderdoor
b) 3 of meer ‘moeilijke kinderen’ bv. met ADHD. Dan is het kwestie van medicatie toepassen om er minder last van te hebben, en erop aansturen dat ze snel het huis verlaten (bv. met 18 jaar).

Een burnout is zelden privé; het uit zich, vrijwel altijd op het werk. Dat op het werk de energie uitgeput is, dat de prestaties achteruitgaan, zelfs zodanig dat je je totaal niet meer kunt concentreren. Stel dat je beide ouders tegelijk overleden tijdens je verhuizing waar veel mis is met je nieuwe huis: dan is de lastenverzwaring door privé wellicht de aanleiding, maar de burnout UIT zich op het werk. Zo meteen iets over de BBTI, Blankert Burnout Trigger Inventory, waarmee de burnout triggers grondig in kaart kunnen worden gebracht.

Als in privé omgeving herstelmogelijkheden ontbreken, kan dat wel de burnout op het werk versnellen.

Als in Corona tijd thuis gewerkt wordt, terwijl de kinderen er ook rondhangen, dan is dat tamelijk stressend; de scheiding werk-privé is er niet, en kinderen waren verondersteld naar school te gaan. Maar de burnout UIT zich weer in het werk: meer fouten, minder zin, meer irritatie, steeds verder afnemend ‘productievermogen’, steeds meer afnemende concentratie…tot het u allemaal emotioneel teveel wordt en gaat huilen. Dat is vaak het ‘burnout moment’ en tijd om burnout testen te maken: https://burnout.nl/burnout-testen/

Burnout valt onder beroepsziekten.nl, arbeidsgerelateerde zorg, en herstel is: kosten werkgever (niet ziektekosten! Die dekken het niet, en de psychologen/coaches die declareren bij de ziektekosten hebben i.h.a. geen verstand van burnoutherstel).

U kunt uw burnout ook inventariseren, ‘wat u teveel werd’ (en ‘wat u tekort kwam’) door bijgaande BBTI BBTI-ingevuld-met-cijfers-en-tekst-1-2 te maken. Woorden en cijfers uit het voorbeeld overschrijven met eigen woorden en cijfers, saven en dan op zoek gaan naar een consulent/psycholoog van Stichting Burnout. Burnout is namelijk altijd contextgebonden, en je hebt psychologen/coaches nodig die deze context begrijpen en ermee kunnen werken. Een GZ of GGZ psycholoog kan dat niet.