Geschreven door Stichting Burnout op 20 maart 2020 in blog burn-out-preventie Nederlands
2020-03-18 19:19:51 DEN HAAG – Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de Tweede Kamer. ANP PHIL NIJHUIS

Vaak is er een karakteristiek moment waarop je ‘burnout valt’ (‘uitvalt’, ‘falling burnout’). De geest wil door, maar het lichaam gaat totaal staken.

Dat was erg duidelijk bij ex-Minister Bruno Bruins, die erg hard werkte om het Corona virus te stoppen, en ook emotioneel bij het onderwerp betrokken was. Een dergelijk moment is typisch, en zullen veel burnout-ers herkennen. Helaas is dat zelden gefilmd, vandaar dat we met dank het moment van Bruno Bruins vastleggen:

https://www.youtube.com/watch?v=H991q5BhO7I&feature=youtu.be

De eerste reactie van Bruins was: ‘Flauwte door oververmoeidheid, morgen weer aan het werk’ (woensdag 18 maart 2020). Dat is een typische eerste reactie. De volgende ochtend (19 maart 2020) echter voel je je niet in staat om op te staan of iets te doen…wat ook bewaarheid werd.

De komst van een burnout is voor anderen moeilijk te signaleren: er zijn geen tekenen bekend dat MP Rutte of collega’s van ex-minister Bruins signalen waarnamen.