Geschreven door Stichting Burnout op 1 april 2020 in Behandeling blog Nederlands

HSK fraudeert: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ggz-aanbieder-krijgt-boete-van-vier-ton-voor-onterechte-burn-outdeclaraties~b5c740bd/ – juist met burnout!

HSK heeft volgens onze klanten (die er kort geweest zijn) geen enkel verstand van burnoutherstel. Overigens wel van depressiebehandeling. HSK doet alles zo goedkoop mogelijk, en heeft dus veelal zeer jonge psychologes in dienst van 25-30 jaar die geprotocolleerd werken en geen verstand hebben van ‘werkomgeving’. Een mismatch met de werkomgeving is meestal de oorzaak van burnout, en verstand van werkomgevingen krijg je pas met de jaren, dus kies sowieso altijd voor een burnoutpsycholoog/consulent van 45+ (zoals bij Stichting Burnout).

Verder: burnout valt niet onder psychiatrie, en wel onder ‘arbeidsgerelateerde zorg’. Daarom wordt burnout NIET vergoed door de ziektekostenverzekeraar: https://www.ziektekostenverzekering.nl/dossiers/ziektekostenverzekering-burn-out. HSK verzuimt expres de Lesa richtlijn burnout inclusief tests na te leven (‘Oost-Indisch doof’) en test net zo lang door op psychiatrie tot ze daar iets vinden. Want een psychiatrische afwijking (of ‘verzamelcontainer’ in DSM) wordt wel door je ziektekostenverzekering gedekt.

Daarom zijn sommige werkgevers dol op HSK: a) zij hoeven een behandeling niet te betalen, want HSK tilt de verzekering wel b) HSK verduistert de werkgerelateerdheid -> ‘schuld (en bezava)’ weg bij de werkgever.

Wat te doen? Mail HR/P&Odat je
– niet met een fraudeur in zee wilt die de verzekering tilt (zie bovenstaande Volkskrant link met de fraude)
– dat je zelf een behandelaar wilt uitzoeken, en ook dat recht hebt: https://burnout.nl/blog-van-stichting-burnout/keuze-van-burn-out-behandelaar-aan-werknemer-of-werkgever/

Als dat nog niet helpt: ga gewoon niet naar HSK, of vraag een vrijblijvend oriënterend gesprek met diegene die je zou behandelen, en vraag een vrijblijvend behandelplan, en wijs daarna HSK af. Of ga gewoon maar stuur intussen een brief aan je ziektekostenverzekeraar dat HSK weer eens zit te frauderen: doe bij Stichting Burnout de 3 burnout tests 4DKL, SCL-90 en Ubos, en stuur de uitslagen naar je verzekeraar met het verzoek uitbetaling van HSK te stoppen, met een briefje zoals het volgende: http://reintegratie.theater/docs/Voorbeeldmail-aan-eigen-ziektekostenverzekeraar.doc

Dan stopt HSK zelf zodra de verzekeraar vergoeding stopt omdat ze aan de aan de hand van de testresultaten zien dat HSK weer eens met burnout fraudeert.

Daarna kun je gewoonlijk wel verder met Stichting Burnout, als de verzekeraar door heeft dat HSK fraudeert stopt de voorkeur van werkgever en bedrijfsarts voor HSK meteen.

Schrijf ook een briefje aan info@nza.nl dat HSK weer eens fraudeert, dat helpt om HSK bij de fraude verder aan te pakken.