zzp - eigen baas - (zelfstandig) ondernemer
Als u ZZP-er, DGA of ondernemer bent en last heeft van burn-out verschijnselen, dan zijn er voor u een hoop zaken anders.
Het grootste deel van deze site is geschreven voor zieke werknemers in loondienst waarvan hun burn-out niet erkend wordt.
Omdat u geen baas of aandeelhouders hebt, is er een duidelijk aantal voordelen:
- u beslist als eigen werkgever of u burn-out bent of niet
- u beslist, zowel qua financiering als qua behandelprogramma, welk programma u bij welke coach of psycholoog wilt doorlopen
- u hebt per definitie een hele grote ‘eigen regelruimte’, dus u kunt – na een analyse van stressoren – de arbeidssituatie naar uw hand zetten, zodat die u uit komt. Dit naast mogelijk ‘ander leren copen’ met bepaalde gebeurtenissen.
Die ‘eigen regelruimte’ kan weer ingeperkt worden door:
- eisende hoofdklanten, waarbij geldt: als u hun eisen niet nakomt, valt uw bedrijf om
- algemene continuïteitsverwachting – er blijft contact opgenomen worden met uw bedrijf en men verwacht antwoord
- soms: krappe financiële situatie, zodat u het gevoel hebt ondanks burn-out door te moeten werken. In sommige situaties, bijvoorbeeld als u geld en/of ideeën mist om de bedrijfsvoering te veranderen zodat deze minder zwaar op uw schouders rust, kan het aangaan van een samenwerking (of u laten overnemen) een oplossing zijn.
De klantenkring van Stichting Burnout bestaat voor 10% uit zelfstandig ondernemers/ZZP-ers. Wij hebben dus verstand van de gewoonlijke stressoren en hoe ermee om te gaan. Wij hebben ook een aangepast burn-out herstelprogramma voor zelfstandig ondernemers.
Bekijk hier het voorbeeld van een burnoutherstelplan van een zelfstandig ondernemer
Ook de BBTI, Blankert Burnout Trigger Inventory, verschilt ietwat voor de zelfstandig ondernemer: BBTI-1-1-ondernemersversie-2016-met-eigen-woorden-en-cijfers (.doc, met eigen cijfers en woorden in te vullen).
De richtlijn burn-out blijft hetzelfde, om de ernst en ‘soort’ burn-out te bepalen blijft het goed de testsen 4DKL, Ubos, SCL-90 en eventueel UCL (Utrechtse Coping Lijst) te maken. Dit kan allemaal bij Stichting Burnout.
Neem contact met ons op via het contactformulier voor meer informatie. Bij ons kunt u ook terecht voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. We helpen u graag.