Geschreven door Stichting Burnout op 6 december 2019 in bedrijfsarts

Om een burnout diagnose op schrift te krijgen (nodig bij ontkenning werkgever) zijn er verschillende mogelijkheden:
1. ga naar een psycholoog die bereid is je op burnout te testen en burnout na anamnese in een rapport te schrijven::

  • Amsterdam-Noord: vanaf 1 feb 2020: info@arjanoud.nl, drs. psychologie, tel 020 618 3844 linkedin profiel, A&O en GZ psycholoog https://www.linkedin.com/in/arjan-oud/
  • Putten: dunsbergen@kpnmail.nl, psycholoog (vrouw)
  • Nijmegen: info@bartdonkers.nl, psycholoog (man)

Kosten: betaal zelf, 350 euro ex BTW.

2. om een second opinion te krijgen van een andere bedrijfsarts, bijvoorbeeld omdat de eerste weigerde de NVAB richtlijn burnout en testen te volgen (4DKL SCL-90 Ubos):

Mail en vergewis je ervan dat hij/zij zich aan burnoutrichtlijn NVAN incl. tests commit (zwart op wit, in de mail):

https://expertise-instituut.nl/ of

https://www.bedrijfsartsensecondopinion.nl/bedrijfsartsen

Kosten kunnen 800-1000 euro bedragen voor een diagnose, maar het is de moeite waard om uit de hoek te komen ‘waar de klappen vallen’, niet ontslagen te worden en een extern burnouthersteltraject af te dwingen (Wet Verbetering Poortwachter, in plaats van je af te laten schepen met een bij ziekte verboden Vaststellingsovereenkomst).

Verder: de werkgever moet je de kosten vergoeden. Dien de rekening bij de werkgever in, als die niet direct wil vergoeden: schakel het volgende incassobureau in jegens je werkgever. Mail niels@medicas.nl (incassobureau) en zij zullen het geld voor u innen. Formulier: https://burnout.nl/sb_wp/wp-content/uploads/2019/11/Collectieve-overeenkomst-Stichting-Burnout.pdf

Formulier: https://burnout.nl/sb_wp/wp-content/uploads/2019/11/Collectieve-overeenkomst-Stichting-Burnout.pdf voor niels@medicas.nl. Info over het bureau: https://burnout.nl/sb_wp/wp-content/uploads/2019/11/Medicas-Informatiebrochure-1.pdf

LEUK: stuur een kopie van de diagnose naar je werkgever, erbij vermeldend dat je toestemming geeft dat zij een kopie in hun dossier houden (anders kan een werkgever flauw weigeren: ‘geen medische gegevens in het dossier wegens AVG’ – AVG zegt dat het wel mag als jij maar schriftelijke toestemming geeft). En (!) vraag de werkgever schriftelijk of het een goed idee is een kopie diagnose naar het UWV te sturen.

Van laatste zal die bang worden; een goed moment om een burnouthersteltraject offerte van Stichting Burnout in te leveren. ‘Mijn herstel met Stichting Burnout zal bezava voorkomen’ zeg je dan, en je geeft er deze brochure bij: https://www.burnout.nl/sb_wp/wp-content/uploads/2018/05/Werkgevers-brochure-Stichting-Burnout-versie-1-1-1-1.pdf.

Bezava: een boete van of 200.000- 800.000 euro die de werkgever krijgt opgelegd (door UWV en belanstingdienst) als je het bedrijf ziek verlaat (‘ziek uit dienst’). Dat is waarom veel werkgevers eerst proberen burnout te ontkennen, maar als ze merken en zien dat je een diagnose op papier bent en dat je erover denkt het UWV te informeren (afdeling ziektewet, Postbus 57015 1040 CT Amsterdam) stappen ze al snel over naar het win-win scenario: herstel door Stichting Burnout, en als ze je daarna nog steeds weg willen hebben: outplacement (= tweede spoor) wat ook door Stichting Burnout kan). Dat voorkomt een boel gehannes, advocaatskosten, UWV loonsancties en bezava.

Intussen: stuur je diagnose sowieso naar UWV, afdeling ziektewet, Postbus 57015 1040 CT Amsterdam, en zeg erbij ‘werkgever wil burnout ontkennen en verzint gronden voor ontslag of vaststellingsovereenkomst bij ziekte’.