Geschreven door Stichting Burnout op 5 januari 2021 in blog Nederlands

Independer:

Burn-out? Hoe zit het met je zorgverzekering?
Door het coronavirus wordt de werkdruk voor veel werknemers opgevoerd. Ze ervaren meer stress en onzekerheid en de kans op uitval vanwege een burn-out neemt toe. Je leest hier meer over de gevolgen van burn-out en het coronacrisis en wat voor een zorgverzekering daarbij past.

Wat is een burn-out?
Bij een burn-out ben je letterlijk opgebrand. Je hebt nergens meer zin in en blijft het liefst de hele dag op de bank hangen. In het begin ben je overspannen, maar als het langer dan een half jaar aanhoudt, spreken we van een burn-out. Klachten die opspelen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, slapeloosheid of concentratieproblemen. Je vergeet sneller iets en kunt last hebben van angst- en paniekklachten. In 2018 hadden naar schatting 263.500 mensen in Nederland de diagnose overspannenheid gekregen. 67% van deze groep is vrouw.

Burn-out en het coronavirus
Steeds meer mensen kampen door de coronacrisis met psychische problemen. Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat 34 procent van de 2500 ondervraagde werknemers meer stress ervaart door de coronacrisis. 11% van deze mensen zit tegen een burn-out aan door de coronacrisis en bij 21 procent is het ziekteverzuim op het werk gestegen.

Uit een stuk in Het Parool blijkt ook dat de risicogroep voor een burn-out sterk is gestegen. Van de werkenden valt binnen 6 maanden 56 procent uit als ze nu geen ondersteuning krijgen. In 2019 was dat nog 17 procent. Veel mensen vinden het moeilijk om de stress onder controle te houden door het thuiswerken en de onzekerheid over hun baan. Vooral in de zorgsector wordt veel van de medewerkers gevraagd.

Burn-out en je zorgverzekering
Vanuit de basisverzekering wordt een burn-out niet vergoed. Een burn-out wordt in de DSM-5 (een handboek voor psychische stoornissen) omschreven als een aanpassingsstoornis. Voor een behandeling van een aanpassingsstoornis krijg je geen vergoeding uit de basisverzekering. Behandelingen voor psychische problemen die wel in de DSM-5 zijn opgenomen, krijg je wel een vergoeding vanuit de basisverzekering. Je betaalt in dat geval eerst je eigen risico. Om die reden verwijst je huisarts je vaak door naar de GGZ op basis van een klacht die wel in de DSM-5 staat. Officieel gezien wordt je dan niet behandeld voor een burn-out, maar in de praktijk wordt daar wel aan gewerkt.

Niet alle verzekeraars zijn het ermee eens dat een burn-out wordt behandeld onder een andere diagnose. Maar het is niet mogelijk om je hiervoor aanvullende te verzekeren. Dat is best apart als je kijkt hoe vaak een burn-out in onze samenleving voorkomt.

Vergelijk je zorgverzekering
Wil je een zorgverzekering uitzoeken die past bij de zorg die jij nodig hebt om te herstellen van een burn-out? Een aanvullende verzekering kan een handige keuze zijn. Bij de behandeling van een burn-out wordt vaak gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. Daarnaast kun je ook veel baat hebben bij alternatieve geneeswijzen, zoals: acupunctuur, mindfulness of haptotherapie. Deze behandelingen krijg je meestal niet vergoed met een basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kun je wel (deels) een vergoeding krijgen. Je zorgverzekering vergelijken en aanpassen voor het nieuwe jaar is daarom verstandig om nog te doen voor 1 januari. Bij Independer en zie meteen welke het beste past bij wat jij nodig hebt.

Bovenstaande tekst is door Stichting Burnout geplaatst op 5 januari 2021 omdat het nuttig leek voor geïnteresseerden. Het werkelijk bestaan van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor burnout, die werkelijk uitkeren bij burnout en niet zeggen: ‘Burnout bestaat niet, staat niet in DSM-5’ is niet door Stichting Burnout gecontroleerd.