Stichting Burnout

Stichting Burnout is actief in vier landen: België, Nederland, Frankrijk en Duitsland, op respectievelijk:
http://burnout.be
http://burnout.nl
http://burnout.fr
http://burnout.berlin (!)
   Home NL - Startpagina
Kies een onderdeel
Burnout diagnose Burnout diagnose
Wat is burnout?
Verschil burnout met...?
Test op burnout
Waardoor burnout?
 Hoeveel burnout?
Burnout hestel programma's
Wat veranderen?
Therapiesoorten
Wie speelt mee?
Wie betaalt het?
Typische burnoutsituaties
Loopbaanoriëntatie
Cijfers

Juridisch burnout

Wetenschap-onderzoek
Achtergrond & Contact
Burnout preventie
Burnout: omgeving of persoon?
Burnout preventie
Second Opinion bedrijfsarts
Studenten-burnout
HSP-hoogsensitief
Politiek arbeidsgerelateerde zorg
Voorbeeld tests – diagnose – herstelplan
Werkevers-burnout
Fysieke kant burnout
Einde tijdelijk contract ziek

 

Chronisch VermoeidheidsSyndroom - CVS - chronische pijn - ME- 3 therapieen bij Stichting Burnout per 2015

Wegens het succes van onze pagina over de fysieke en fysiologische kanten van burnout, en op verzoek van klanten met groot vertrouwen in Stichting Burnout, beginnen wij nu, januari 2015, ook aan diagnose en therapie voor CVS, Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Dit betreden van een naast burnout gelegen gebied doen wij niet zonder degelijke voorbereiding. Aan ons verbonden is ook een gepromoveerd bioloog, en verder hebben wij ons als Stichting Burnout in 2014 goed ingestudeerd in:

  • Diagnose van cfs: een reeks van psychische inventarisatieschalen zoals de MQ, Maastricht Questionnaire, tot en met pijn inventarisatie lijsten
  • De fysieke kanten van stress, chronische stress, cvs en burnout
  • Therapieen, uiteenlopend van die van CPSS (waarover straks meer), cognitieve gedragstherapie aangepast voor cfs tot en met GET, Graded Exercise Therapy.

Onze visie op cfs is dat het EN - EN is.

EN

cfs heeft een fysieke, fysiologische oorzaak, die soms wel (tekenbeet, Lyme) en soms niet aanwijsbaar is, maar in elk geval steeds beter meetbaar is (hogere ' inflammatie' , dan gewoon, ook hogere neuroinflammaation, en meer)

EN

een psychische kant.

Dat wil zeggen: het lijden aan cfs kan verlicht worden door cognitieve gedragstherapie die op cfs is toegespitst, en door gecombineerd psychisch-lichamelijk werken zoals in GET - Graded Exercise Therapy - maar dat lijden kan niet geheel kan worden verbannen door ' psychisch werken'.

Mochten mensen de fysieke kant van cfs ontkennen, dan horen zij niet in de 21e eeuw thuis, al decennia is de wetenschap bekend: de invloed van stress op het immuunsysteem, hormonale systeem (endocrinologie) en het neurale systeem (zenuwstelsel). Wij kunnen een ieder die dat wenst, inclusief ongelovige artsen, hierover bijscholen.

De nodige pharmaceutische bedrijven zijn bezig met onderzoek naar medicatie voor chronische vermoeidheid. Hiervoor worden, met zo min mogelijk leed, proefdieren gebruikt, meestal ratten (voor wie geinteresseerd is: zo wordt bijvoorbeeld 21 dagen achter elkaar een rat 15 minuten per dag gedwongen tot een zinloze 'forced swimming test' en wordt daarna de chronische vermoeidheid gemeten, die nog maanden kan voortduren na de 'forced swimming'. Rattenschedels mogen, na goedkeuring door een ethische commissie, wel open voor onderzoek - mensenschedels mogen nooit open, ook niet voor ingrepen, tenzij het 'levensbedreigend' is).

Werking van pijn

Bij cfs hebben mensen gewoonlijk last van ZOWEL pijn als chronische vermoeidheid. Om deze achtergrond goed te begrijpen en aan onwetenden uit te leggen, wordt lezing van onderstaand gratis PDF boek van 120 pagina's aanbevolen: ' Nociceptors and pain', van Fein PhD 2012 (klik link)

Een goed inzicht in de samenhang tussen ' psychisch' en ' somatisch' wordt ook verkregen door een goed begrip van het sympathische en parasympathische systeem, ziehier een uitstekende PDF van 25 pagina's: (klik, Rick Hanson PhD, 2007)

Een mooi 'extra somatisch bewijs' van het 'fysieke bestaan' van cfs is overigens geleverd in mei 2014, door prof. Nakatomi in de 'Journal of nuclear medicine'. Alle cfs patienten bleken neuro-inflammatie in de hersens te hebben, de 'r squared' was meer dan 0,9 - dat betekent niet meer 'waarschijnlijk' maar 'exact waar'.

Therapie 1 (in ons aanbod) - CPSS

Stichting Burnout is een samenwerking gestart met een centrum voor psycho somatische ' stoornissen', dat een eigen methode heeft gecertificeerd: de CPSS methode. U krijgt er middels bijgaande pdf een indruk van: (klik, 34 pagina pdf)

Belangstelling? Mail vrijblijvend cpss@burnout.nl

Therapie 2 (in ons aanbod) - CGT voor cvs

Stichting Burnout biedt ook aan, voorlopige dekking: Den Haag- Rotterdam - Bergen op Zoom - Breda en omstreken: CGT (Cognitieve Gedragstherapie) voor cvs (chronisch vermoeidheidssyndroom).

Mail hiervoor gewoon info@burnout.nl - overigens ook voor allerlei keuringsvragen, van UWV tot priveverzekeraars

Therapie 3 (in ons aanbod) - GET (Graded Exercise Therapy)

Het doen van fysieke oefeninigen, volgens een bepaald schema, in combinatie met nieuwe te verwerven cognities, is ook bewezen helpend (wat bewezeng helpend is vindt u altijd terug in de wetenschap, Engelstalig op te zoeken op Google Scholar, http://scholar.google.com )

Wikipedia geeft er een korte indruk van - klik hier - als Stichting Burnout volgen wij de methode van Pace, die een hele uitgebreide Graded Exercise Therapy heeft (klik hier, GET Pace, 120 pagina's, pdf)

Mail hiervoor gewoon info@burnout.nl

 

 
Stichting Burnout - De diepere en bewezen waarheid omtrent burnout